Doğal bitki örtüsünün tahribi sonucu ne olur?
Doğal bitki örtüsünün tahribiyle birlikte, özellikle yamaçlarda erozyon başladı ve erozyonun devam ettiği alanlarda orijinal malzeme yüzeye çıktı. Bitki-toprak-su dengesinin kaybolduğu alanlarda, ağaçlar, çalılar ve hepsinden önemlisi otsu türler yalnızca seyrek olarak yayıldı.
Heyelana sebep olan etkenler nelerdir?
Yoğun veya uzun süreli yağış veya eriyen kar, büyük miktarda suyun kayaya sızmasına neden olur. Bu, plastisite ve sıvılık sınırlarına ulaşılmasına ve herhangi bir kökenli deprem sonucu heyelanların oluşmasına neden olur.
Heyelana neden olan faktörler coğrafya?
Türkiye’de deprem, ani ve şiddetli yağış, ani sıcaklık değişiklikleri ve heyelan gibi afetler yanlış arazi kullanımından dolayı meydana gelmektedir. Nemli iklime sahip, yağışın uzun süreli ve bol olduğu bölgelerimizde heyelanlar çok yaygındır.
Erozyon heyelana sebep olur mu?
Kısacası, erozyon ile heyelan arasındaki fark şudur: heyelan durumunda toprak bir bütün olarak kayar ve bir yerden başka bir yere hareket eder. Erozyon durumunda toprağın üst tabakası kaldırılır ve yıkanır. Heyelan ve erozyon, bilindiği üzere, ortak özelliklere sahip iki doğal olgudur.
5.sınıf erozyon nedir?
Erozyon, toprak kütlelerinin su ve rüzgar gibi etkenlerle parçalanarak taşınması ve ait oldukları ortamdan başka bir ortamda birikmesi sürecidir.
Bitki örtüsü iklimi etkiler mi?
İklim elemanları; oluşumunu etkileyen faktörler tarafından şekillendirilir. Bu faktörler şunlardır: Enlem etkisi, kara ve deniz etkisi, yükseklik etkisi, arazi şekli etkisi, bitki örtüsü etkisi ve okyanus akıntılarının etkileridir.
Bitki örtüsü heyelanı etkiler mi?
Yıllık ortalama yağışın 600-1.000 mm olduğu bu bölgede, bitki örtüsünün tahribi bazı yerlerde kitlesel hareketlere ve heyelanlara neden olabilmektedir.
Heyelan oluşumunda neler etkilidir?
❖ Heyelan oluşumunda yamaç eğimi, yoğun yağış, su doygunluğu, litolojik özellikler (özellikle kil tabakalarının varlığı), bitki örtüsünün zayıflığı, donma-çözülme olayları, çökmeler, yükselmeler, depremler ve erozyon önemli faktörlerdir.
Heyelan neden olur kısaca?
Heyelan, kaya, moloz veya toprak kütlelerinin yer çekiminin etkisi altında yerlerinden kaymasıdır. Bazı heyelanlar yüksek hızda meydana gelirken, diğerleri daha yavaş hareket eder.
Heyelan nasıl oluşur coğrafya?
Heyelan, kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın, yer çekimi, yamaç eğimi, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisi altında aşağı ve dışa doğru hareket etmesidir.
Türkiye’de en büyük heyelan nerede oldu?
Çatak heyelanı felaketi, 23 Haziran 1988’de Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Çatak köyünde meydana gelmiş, 64 kişinin ölümüne yol açmıştı.
Heyelan riskini arttıran faktörler nelerdir?
Heyelan, çeşitli dış etkenlerin tetiklediği bir olaydır. Buna göre; Heyelanı etkileyen başlıca etkenler şunlardır: 1) dik yamaç, 2) aşırı yağış, 3) toprak özellikleri ve tabakalaşma, 4) insan faaliyetleri ve 5) yer çekimi. Eğim eğimi, heyelanlara neden olan en önemli etken olarak kabul edilir.
Toprağın nadasa bırakılması heyelana sebep olur mu?
Nadas arazisi erozyona değil, heyelanlara neden olur. Aşırı ekim, nadas, ormanların tahribi, meralarda aşırı otlatma nedeniyle bitki örtüsünün incelmesi ve yamaçlarda yamaca paralel tarım arazilerinin sürülmesi erozyonu hızlandırır.
Heyelan ve toprak kayması aynı şey mi?
Heyelan (toprak kayması), ülkemizde sıkça görülen, doğal etkenler veya insan müdahalesi sonucu toprak tabakalarının yamaçtan aşağı kayması sonucu oluşan olaydır.
Toprağın suya doygun olması ne demek?
Doygunluk: Toprağın suyla doymuş olduğunu söylediğimizde, suyun toprak parçacıkları arasındaki tüm boşlukları kapladığı ve bu nedenle toprakta hava olmadığı anlamına gelir. Bu olgu, çok fazla sulama yaptığımızda veya çok fazla yağmur yağdığında ve toprağın drenaj kapasitesi düşük olduğunda meydana gelebilir.
Doğal bitki örtüsünün yok edilmesi nedir?
Erozyon, su, rüzgar veya yer çekiminin etkisiyle koruyucu örtüsünden sıyrılan toprağın kaldırılması ve taşınması sürecidir. Bu, toprak erozyonunu önleyen bitki örtüsünün yok edilmesinin sonucudur.
Bitki örtüsü yok olursa ne olur?
Doğal bitki örtüsü yok edildiğinde, yaban hayatı ve biyolojik çeşitlilik yaşayamaz ve doğal denge bozulur. Yetersiz bitki örtüsüyle, yeraltı suyu tükenir, ülkede su kıtlığı başlar, sulama tarımı zorlaşır ve içme suyu kıtlığı yaşanır.
Bitki örtüsünü korumak neden önemli?
Ormanlar ve ağaçlar, tarımsal üretim için gerekli çevresel koşulların korunmasına yardımcı olarak gıda güvenliğine önemli bir katkı sağlar. Toprağı stabilize eder, erozyonu önler, toprağın su tutma kapasitesini artırır ve hava ve toprak sıcaklığını düzenler.
Bitki örtüsünün seyrek olması erozyonu etkiler mi?
Doğa. Farklı bitkilerin su erozyonu üzerinde farklı etkileri vardır. Bitki örtüsünün kalıcı veya geçici, yoğun veya seyrek olması erozyon üzerinde farklı etkilere sahiptir. İyi yetişmiş, yoğun bir bitki örtüsü, yoğun bir çayır veya yoğun bir orman, toprak erozyonuna neden olan faktörlerin aşındırıcı etkilerini azaltır.