Polis arama izni olmadan evi arayabilir mi?
Arama kararında; ev, eklentileri ve içindekiler hakkında arama kararı bulunması ve şüpheli veya sanık hakkında arama kararı verilememesi halinde, sadece ev ve içindekiler hakkında arama yapılabilir.
Arama kararı olmadan arama yapılır mı?
Mahkeme kararı olmaksızın el koyma kararı CMK m.127/3’te de benzer şekilde yer almaktadır. Bu hükümlere göre; aramanın hukuka uygun sayılabilmesi için yazılı bir karar veya emir olması gerektiği şüphesiz olup, sözlü emirle arama yapılması mümkün değildir.
Polis arama izni olmadan üst arayabilir mi?
Yargıtay Ceza Daireleri ile Genel Ceza Dairesi’nin kararları uyarınca, Mahkeme önüne gelen davada, adli arama kararı veya adli arama emrine gerek olmaksızın kaba aramanın yapılabileceği şüphesizdir.
Usulsüz aramanın cezası nedir?
Haksız arama suçu Türk Ceza Kanunu’nun 120. maddesinde düzenlenmiştir. TCK Md. 120. maddeye göre “Bir kimseyi veya malını hukuka aykırı olarak arayan memura üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.”27 Aralık 2023
Hukuka aykırı arama nedir?
Keyfi ve makul şüphe olmaksızın adli arama emri veya emri verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli ön koşulu olan makul şüphe olmaksızın arama kararı veya emri verilmesi, arama için temel bir dayanağın bulunmaması nedeniyle elde edilen delilin hukuka aykırı olması sonucunu doğurur.
Evde arama kararını kim verir?
Hâkim kararının veya gecikmesinin sakıncalı olduğu hâllerde, savcının, savcının bulunmadığı hâllerde ise kolluğun yazılı emriyle arama yapılabilir.
Polis istediği zaman arama yapabilir mi?
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlike veya suçun önlenmesi amacıyla sulh ceza hâkiminin usul kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde bu nedenlerle mülkî amirin yazılı emriyle üst araması yapabilirler (Md. 2559).
Avukatları polis arayabilir mi?
Avukatın, Yargıtay’ın görevine giren bir suçtan dolayı suçüstü yakalanması hali hariç, avukatın üstü, taşıdığı eşya, arabası ve kullandığı diğer araçlar, asliye ceza mahkemesi veya sulh ceza hakimliğinin görevine giren ve Yargıtay’da yargılaması yapılanlar dâhil, aranamaz.
Erkek polis kadının üstünü arayabilir mi?
Kolluk Kuvvetleri Genel Disiplin Yasası bu konuda herhangi bir cezai yaptırım öngörmemektedir. Başka bir deyişle, bir erkek polis memurunun bir kadının vücut aramasını yapmaması nedeniyle cezalandırılmasını öngören bir yasa maddesi bulunmamaktadır.
Telefonla arayıp rahatsız etmenin cezası nedir?
Madde 123 – (1) Bir kimseye, yalnız huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla ısrarla bağırmak, telefon kullanmak, gürültü yapmak veya aynı maksadla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunmak, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Haksız arama suçu şikayete tabi mi?
Haksız Arama Suçunun Bildirilmesinden Feragat Haksız arama suçu, Türk Ceza Kanunu’nda bildirilebilen suçlardan biri değildir. Bu nedenle, bir suç işlendiğinde soruşturma resen cumhuriyet savcılığı tarafından, kovuşturma ise resen mahkeme tarafından yapılır.
Birisini sürekli aramak suç mu?
Sürekli telefon görüşmeleri ve kısa mesajlar, kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunun unsurlarıdır. Bu nedenle, sanığın defalarca telefonla arayıp kısa mesaj göndermesi nedeniyle TCK md. 43’teki zincirleme suç hükümlerinin uygulanması mümkün değildir (Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar: 2015/24571).
Ev araması hangi durumlarda yapılır?
ARAMA NEREDE YAPILABİLİR? Suçla itham edilen bir kişiyi yakalama veya suç delili elde etme imkânı konusunda makul şüpheler varsa; kişinin şahsı, malı, ikametgahı, iş yeri veya diğer yerler aranabilir.
Polis istediği zaman arama yapabilir mi?
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlike veya suçun önlenmesi amacıyla sulh ceza hâkiminin usul kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde bu nedenlerle mülkî amirin yazılı emriyle üst araması yapabilirler (Md. 2559).
Polis hangi durumda eve girebilir?
AK Parti üyeleri, gürültü veya rahatsızlık gibi şikayetler varsa şehir polisi veya kolluk kuvvetlerinin eve girebileceğini söyledi. Acil bir durum (zorunluluk) ve meşru müdafaa koşulları varsa kolluk kuvvetleri yine de eve girebilir.
Yakalama kararı ev arama yetkisi verir mi?
“CMK’mızın 117. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “(1) Şüpheli veya sanığın yakalanması veya bir suç hakkında delil elde edilmesi amacıyla, başkasına ait kişi, eşya, ikametgah, iş yeri veya diğer yerler aranabilir.”